/ Thinkstock/Getty Images
Помощните медицински изделия вече няма да се плащат на ръка. Медицински изделия, съобразени с индивидуалните потребности, ще бъдат изработвани по поръчка за всеки отделен пациент. На база на изготвени протоколи за предоставяне на помощните средства Агенцията за социално подпомагане, чрез областните си структури, ще се разплаща с доставчика, разясни Георги Цеков – директор на областната социална служба в Монтана.

Ще се преустанови практиката да се предоставят пари директно на хората. Връща се практиката от преди три години. Досега средствата са предоставяни с банково нареждане на всеки правоимащ, който в едномесечен срок трябва де се отчете с фактура пред социалните служби. 

При тази процедура дирекцията в Монтана не е успяла да си възстанови отчетни документи на стойност 50 хиляди лева за три години назад. Мерките за принудително събиране са неприложими, като се има предвид , че хората са в тежко социално положение, коментира Цеков.

4 770 молби за винетни стикери са подадени от хора с различни увреждания в областната служба „Социално подпомагане”, съобщи още директорът й. Само 39 от тях не са одобрени, останалите са получили винетките си, като 160 от тях са за деца.