/ БГНЕС
Изборният ден е завършил в 9 от 10 общини в област Враца, като продължава работата единствено на подвижната избирателна секция в община Хайредин. Това съобщиха за БТА председателите и говорителите на общинските избирателни комисии (ОИК).

Подвижната секция в Хайредин ще продължи в разрешения от Изборния кодекс срок, тъй като процесът на гласуване на трудно подвижните хора върви бавно, уточни председателят на ОИК Лилия Пенчева. Останалите ОИК вече са взели решения за обявяване края на изборния ден.

С близо 5 на сто по-висока е избирателната активност в общините в сравнение с тази на местните избори през 2015 година. Само в община Враца активността не премина 50 на сто.

Гласували са 33 059 от 66 297 избиратели или 49,87 на сто, посочи говорителят на ОИК. Най-висока е била избирателната активност в общините Борован и Роман - 74 на сто, следвани от община Криводол - 73,50 на сто.

Между 63-65 на сто от избирателите са упражнили правото си на глас в общините Бяла Слатина, Мездра, Мизия и Хайредин. В община Оряхово са гласували 52,03 на сто от избирателите, а в община Козлодуй избирателната активност е достигнала 57 на сто.
БТА