/ Дарик - Враца
Жителите на квартал "Огоста" в Монтана посрещнаха международния ден на ромите - 8 април - с обновена футболна площадка. Реконструкцията е финансирана от фонда за местни инициативи на Община Монтана по предложение на читалище „Звезда 2007”.

Европа инвестира 10,7 милиона лева за по-чист въздух в Монтана

Кметът Златко Живков и председателят на управителния съвет на платформа „Агора” Емилия Лисичкова поздравиха децата и младежите от квартала, които с доброволен труд са участвали в ремонта на спортното игрище.

От фонда са отпуснати 2671 лева, с които е сменена мрежата на ограждението, футболните врати и е извършено пребоядисване.

Златко Живков и децата.
Дарик - Враца

Това е единствената спортна площадка на територията на квартала, където може да се спортува безопасно. Ремонт на игрището е правен преди 10 години. По повод празника на него бе проведен футболен турнир за деца. Кметът Живков награди първите три отбора с медали и им подари по една футболна топка.

Фондът за подкрепа на местни инициативи в Монтана бе създаден през 2017 година, като партньори в него са Общината и платформа Агора, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”. Административно фондът се управлява от Агенция за регионално развитие и бизнес център 2000 – Монтана.

За финансиране се допускат неправителствени организации, читалища, местни културни институции и неформални обединения на физически и юридически лица от Монтана. Максималната безвъзмездна финансова помощ за всеки проект е до 3000 лв.

Реализирани и в процес на изпълнение са 12 проекта досега. Общата им стойност е 38 хиляди лева. Най-важното в случая е, че с тези малки проекти се цели ангажиране на хората, които със собствен труд и допълнително финансиране да допринесат за подобряване на жизнената среда и възможността за изява на самодейци от общността.