/ Дарик Враца
Община Монтана е първата община с одобрен проект за подобряване качеството на въздуха по оперативна програма „Околна среда”. Това съобщи кметът Златко Живков след като подписа договор за изпълнението на проекта с министъра на околната среда и водите Нено Димов.
 

Среща по проекта

В следващите 52 месеца в града ще бъдат изпълнявани мерки за намаляване на вредните емисии във въздуха, резултат от основния източник на замърсяване с фини прахови частици и азотни оксиди – битовото отопление. Размерът на инвестицията, която е изцяло безвъзмездна европейска помощ е 10 милиона и 700 хиляди лева. Средствата да бъдат инвестирани в мерки за подпомагане на домакинствата да въведат екологични уреди и системи за отопление.

Още една детска градина в Монтана грейна след пълна промяна

Това е вторият проект по-който община Монтана ще работи за чистотата на въздуха. В края на миналата година стартира интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ по програма „Лайф+” на Европейската комисия. В него община Монтана е партньор с още пет общини София, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора. Водеща е столична община. По този проект община Монтана трябва да усвои в следващите шест години 892 637 евро.

Фазите, през които ще премине, са три. В първата от 15 месеца ще бъде направено проучване, анкетиране, анализи и уточнени зоните с най-голямо замърсяване на въздуха. Планирана е и информационна кампания. През втората фаза, също 15 месеца, ще се проведе експериментален тест с 50 домакинства, на база на който ще се определи ефекта от мерките. В третата фаза от 42 месеца ще бъдат финансирани 478 домакинства за подмяна на отоплителните уреди с нови, по-екологични.