Изготвени са и информационни брошури за болестта
Жители на монтанското село Комощица сами решиха да пазят прасетата си от болестта африканска чума, съобщава NOVA. Те направиха пропускателен пункт за дезинфекция и не позволяват външни хора да доближават домашните животни.

Първи случай на Африканска чума при дива свиня и в Община Лом

Вече седмица в селото всички влизащи и излизащи автомобили преминават дезинфекция. "Поливаме с препарат на всеки два часа. Това са ни мерките срещу Африканската чума и се стараем да е мокро", сподели Ефрозина Трайкова, жител на селото.

Над 400 са умъртвените домашни свине в личните стопанства

Хората са организирали с помощта на кмета. В селото се отглеждат близо 100 прасета."Не знам дали ще се спасим, но поне предприехме една превантивна мярка, която е да преминават колите през този препарат, който ни го предоставиха от ветеринарните служби, за да можем да правим някаква дезинфекция”, коментира селският управник Росен Илиев.

Обявиха бедствено положение и в Разградско заради Африканската чума

А по къщите хората са предприели още по строги мерки. При прасето се ходи само със специални за това дрехи и обувки. Цветана Джонова спазва стриктно всички препоръки, за да опази прасето, което отглежда от пролетта."Правя дезинфекция всяка сутрин на кофи, на всичко. Това е кофата за хранене, а  това е вода”, сподели пред тя.

Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума

За съжаление даденият им препарат за дезинфекция. 10 килограма от него струва 170 лева. Затова според кмета, трябва помощ, за да не се стига до епидемия. "Ще се помъчим тук отново с кооперацията да ни помогне със средства да продължим, но кметството не разполага с такива средства”, коментира кметът на населеното място

Продължава умъртвяването на прасета в Свинекомплекса в Николово

В селото си направили и раздали на всички жители брошури за болестта.
nova.bg