/ Областна администрация - Разград
Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес и ще продължи до 30 юли включително
Бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на Африканска чума при свинете обявиха в област Разград, съобщиха от областна администрация.


Искат помощ от прокуратурата за проверка на нерагламентирано отглеждани животни


Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Областния щаб при бедствия и аварии във връзка с ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете и с цел постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможността от възникване на огнища на АЧС.

В края на заседанието след решение на щаба губернаторът подписа Заповед за обявяване на бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на АЧС в Разградска област.


Огнище на Африканска чума при домашни свине и в Търговищко


В заседанието участваха представители на седемте общини в областта и на институции, ангажирани с ограничаването на АЧС, всички единодушно подкрепиха предложението за обявяване на бедствено положение в Разградска област.

„Обстановката се усложнява, регионът е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерси и да сме адекватни към ситуацията, която може да се промени във всеки момент. Затова събрах Областния щаб при бедствия и аварии да съгласуваме необходимите решения и мерки", заяви г-н Хюсмен в началото на заседанието.
 

Няма Африканска чума в Шуменско


От Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че в момента, през лятото, е пикът на заболяването и, ако в този период не допуснем заболяване на територията на областта, през есента и зимата, опасността намалява. Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес, 24 юли, продължава до 30 юли включително.

Според заповедта координацията по изпълнението й, ще се извършва от директора на ОДБХ-Разград, от полицията имат ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомагат ОДБХ-Разград с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в Област Разград.

Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ стартират от Община Исперих, целта е унищожаване на нерегистрираните животни.  

Немаркираните прасета трябва да се умъртвят

Със заповедта се забранява достъпа  на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.