Няма регистриран случай в Шуменско
Няма регистриран случай в Шуменско / dariknews.bg

В област Шумен няма случай на заразено с Африканска чума прасе. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия.

В Шуменско има 65 000 прасета. По-голямата част от тях са в 7 промишлени обекта. В дворове по села хората отглеждат над 1000 животни

В област Шумен към настоящия момент няма случай, няма проба, която да има положителен резултат за наличие на вируса африканска чума по свинете. Всички изпратени проби до 15 юли са отрицателни, каза д-р Наташа Баева от ОДБХ - Шумен.

Свинско месо в Шумен се преработва на три места. В едно от тях се доставят прасета от Търговище, където вече има открито огнище на Африканска чума.

След възникването на огнището в Търговище, не са движени животни към нас. Последното ни клане е в понеделник. Заповедта е от вчера, заяви Нели Мариноваот ОДБХ.

Зам. областният управител Петко Шаренков бе категоричен, че са проверени всички дропанства в задния двор, но ще се започне засилен конктрол по изхвърляне на отпадци, движение на превозни средства и транспорт на животни.

В никоя община не бе обявено, че ние сме за унищожаване на свинете в т.нар. Заден двор, каза той.

Ловците от Шуменско също ще се включат в борбата с Африканската чума. Те ще провеждат индивидуален лов, като ще се заплаща всяко отстреляно животно.

Огнищата в страната са 16.