/ Областна администрация-Плевен
Бедственото положение влиза в сила от днес и ще продължи до 31 юли
Със своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обявява бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените огнища на болестта Африканска чума по свинете в честни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.

Ще бъде ли овладяна африканската чума в Русенско?

Бедственото положение влиза в сила от днес и ще продължи до 31 юли, като срокът, при необходимост, може да бъде удължен. За ръководител на операциите, произтичащи от обявеното бедствено положение, областният управител Мирослав Петров определя директора на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов.

Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума

В заповедта си областният управител разпорежда органите на ОДБХ-Плевен да организират цялостната дейност по координация, взаимодействие и изпълнение на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони.

Лектори и научни работници участват в заседанието на Епизоотичната комисия в Плевен

ОД на МВР да организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза със заболяването Африканска чума по свинете и да подпомага ОДБХ с информация за наличие на свине в дворовете на стопани в населените места.

Експерт от БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа (ВИДЕО)

Органите на пожарната в Плевен да оказват съдействие на ОДБХ при действията им в населените места регистрирани огнища на заболяването. Областният управител разпорежда кметовете на населените места в област Плевен да оказват пълно съдействие на органите на ОДБХ, полицията и пожарната, съгласно действащата нормативна уредба

Важна информация за заболяването африканска чума по свинете

В хода на провежданите действия, при необходимост, да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на общините на област Плевен.

Мирослав Петров: Важно е да не се допусне разпространение на Африканска чума извън засегнатите зони

При изпълнението на дейностите да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях като се провеждат нужните инструктажи.


Потвърдиха нови случаи на Африканска чума в област Плевен

„Обявеното бедствено положение дава възможност за включването на по-широк кръг институции в дейностите по ограничаване разпространението на заболяването АЧС”, каза областният управител Мирослав Петров.

Мерки за недопускане на Африканска чума по свинете са в сила в Плевенска област

Той подчерта, че стриктното спазване на набелязаните мерки, извършвани от отговорните институции, както и съдействието от страна на местните власти и стопаните е от изключително значение за ефективността на предприетите действия.