/ ThinkStock/Getty Images
Над 400 са умъртвените домашните свине в личните стопанства
102046
Над 400 са умъртвените домашните свине в личните стопанства
  • Над 400 са умъртвените домашните свине в личните стопанства
Освен в две индустриални ферми, едната, от които с 40 000 свине, Африканска чума вече е открита и в 19 лични стопанства, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
 
По отношение на дивите свине, случаите са 20. Над 400 са домашните свине в личните стопанства, умъртвени до момента.

Набелязаха мерки срещу Африканската чума по свинете
 
Масовите огнища на Африканска чума са констатирани в нерегистрирани лични стопанства, посочи д-р Александра Митева от агенцията:
 
„До този момент общият брой на огнищата стана 19 при домашни свине. Имаме и една фамилна ферма от предходната ни информация. Всичко останало са ферми, лични стопанства. Нерегистрирани ферми с неидентифицирани свине.

БСП настоя за оставки заради разпространението на Африканската чума
 
Експертите изключват вероятността заразено месо да има в търговска мрежа. Любомир Кулински от дирекция „Контрол на храните” в агенцията добави, че това не трябва да ни успокоява:
 
„Още снощи късно, след като излезе резултатът, е пусната заповед. Ние сме проследили за последните 35 дни всяко едно движение на свине - по пътни листове, по бройки. Знаем точно в кои кланици са отишли тези свине, знаем на коя дата са заклани.”

ГЕРБ: Да не политизираме темата с Африканската чума по свинете
 
От агенцията припомнят, че заболяването не е опасно за хората, тъй като те не боледуват от него. Човекът обаче може да бъде преносител на Африканската чума и да спомогне за нейното разпространение.

Повече по темата чуйте в прикачения звуков файл.