/ Областна администрация-Стара Загора
Географските дадености на Старозагорска област са може би единствената причина болестта Африканска чума по свинете да не е дошла още при нас, „вълната” от болни животни не е преминала Балкана. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков на заседание на областната епизоотична комисия.
 
В област Плевен няма нови случаи на Африканска чума по свинете през изминалата седмица

Случаите на болестта продължават да се увеличават
, а към днешна дата цифрата на прасетата, които трябва да бъдат унищожени и загробени, надвишава 70 000.
 
За овладяване на тежката ситуация е необходимо да продължи информационната кампания сред кметовете и собствениците на нерегламентираните прасета, които се отглеждат в задните дворове на къщите по селата, както и да се предприемат мерки за намаляване до минимум на популацията на дивите свине.
 
Обявиха бедствено положение и в Разградско заради Африканската чума

„От миналата година говоря, че Африканската чума е най-страшното нещо, което ще ни се случи, но хората не искат да повярват на това. Тяхното невежество и фактът, че кметове на населени места крият броя на животните, които се отглеждат в дворовете, са най-големият проблем“, каза Дамян Миков. Според директора на Областна дирекция Земеделие Елка Бонева, местните власти не само че не съдействат на институциите, но и често дават невярна информация.
 
Директорът на една от най-големите свиневъдни ферми в региона Венцеслав Славов  обясни, че на територията на Старозагорска област във ферми се отглеждат над 190 000 прасета. Родните свинеферми осигуряват 40 % от месото, което се консумира в България, т.е. опасната болест може буквално да унищожи цял сектор от животновъдството, е мнението на Славов.
 
Ще бъде ли овладяна африканската чума в Русенско?

Да продължи масираната информационна кампания сред кметовете на населени места и кметските наместници, както и сред собствениците на домашни прасета в задните дворове, за да се обяснят тежките последствия от болестта, да се предприемат мерки за ограничаване на движението на дивите прасета и тяхната популация, решиха участниците в заседанието на областната епизоотична комисия.