epi
epi / dariknews.archive
„Обявяването на бедствено положение в Област Плевен се наложи след проведена работна среща на работна група в Министерски съвет с представителите на МВР и Министерството на земеделието и горите, ДАНС и други институции, като това е единственият гъвкав и бърз, работещ механизъм, в който могат да се включат голям брой компетентни институции, които да окажат съдействие и за да може да се стартират механизми по финансирането и обезпечаването на процесите, които вървят в момента“. Това каза областният управител на Плевен Мирослав Петров в началото на заседанието на Областната епизоотична комисия във връзка със ситуацията с разпространението на Африканска чума по свинете.
Той обясни, че на база на издадената от него заповед за въвеждане на бедствено положение в област Плевен, при необходимост ще бъдат обезпечени и допълнителни средства, жива сила и техника. Мирослав Петров подчерта, че епизоотичната обстановка в Област Плевен не е чак толкова напрегната в сравнение в Русенска област, но заповедта за въвеждане на бедствено положение е съгласувана с министрите на земеделието и на вътрешните работи.

epi
dariknews.archive

Директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов каза, че през изминалата седмица към момента всички проби в област Плевен са отрицателни като се очакват и резултатите от проби, взети от лично стопанство в град Искър. Той подчерта обаче, че болестта вече е регистрирана и в области като Враца и Велико Търново, като припомни, че АЧС може да се появи в Плевенска област и отвън. Д-р Йорданов допълни, че основният начин за предотвратяването на разпространението на болестта е свеждане до абсолютния минимум на отглеждането на прасета в домашни условия. В последните 4-5 дни има спад в разпространението на болестта в Плевенска област, каза д-р Йорданов. Той подчерта важността да няма прасета в личните стопанства, които се считат за най-опасни за разпространението на АЧС, 
В заседанието се включиха лектори и научни работници в рамките на информационната кампания за АЧС, организирана от Министерство на земеделието,  храните и горите. В зала Плевен присъстваха и свиневъди, както и стопани, отглеждащи свине в обекти от типа "заден двор" от населените места на област Плевен.

epi
dariknews.archive

Лекторите бяха на разположение за въпроси и разяснения във връзка със заболяването Африканска чума по свинете в Плевенска област.

epi
dariknews.archive

Специалистът доц. Чавдар Филипов от Факултета по ветеринарна медицина на Лесотехническия университет - ЛТУ-ФВМ, София подчерта, че АЧС не е просто ветеринарен, а е социален проблем, което изисква прилагане на мерките в пълния им размер. Той каза, че Африканска чума по свинете е един вид биологична бомба.
Обсъжда се и за определено време ограничаване и дори спиране на отглеждане на прасета в частните стопанства, каза лекторът. Възможно е обсъждане на национално ниво и обезщетяване на засегнатите стопани, добави доц. Чавдар Филипов. Идеята е, когато доброволно заколят животните си, те да бъдат обезщетени.
Лекторът отбеляза, че мерките срещу АЧС е трябвало да бъдат приложени още преди 2 години, а не сега да се върви след болестта.
д-р Георги Стоименов от ЛТУ - София обясни, че използването на пяна не е за убиването им, а за създаване на защитен вал срещу разпространението на болестта.

epi
dariknews.archive

Ползването на сух лед и пяна се прави, за да се извърши по-бързо евтаназията, защото само за област Русе става дума за около 17 000 животни, обясни доц. Филипов. Той добави, че ЕС има желание и готовност да подпомогне обезщетяването на пострадалите стопани.
Доц. Филипов обясни още, че загробването не се извършва на случайни места, а те се избират с оглед да не се нарушава екологичното равновесие в конкретния регион.