/ БГНЕС
"БСП за България" поиска политическа отговорност от министъра на земеделието, храните и горите и председателя на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) заради навлизането и разпространението на заболяването Африканска чума по свинете у нас.

Унищожават още свине в Русенско заради чумата

Това обяви на брифинг в парламента депутатът от левицата Пенчо Милков. Той отбеляза, че отношение трябва да вземе и председателят на Централния епизоотичен съвет Томислав Дончев, който трябва да координира действията при криза.

Ще бъде ли овладяна африканската чума в Русенско?

"Отговорните лица не свършиха своята работа две години назад, не действаха адекватно в дните и часовете, в които заболяването навлезе, не обясняват ясно на гражданите и на стопаните какво трябва да направят, затова считаме, че трябва да понесат политическа отговорност", каза Пенчо Милков. Той посочи, че три области вече официално са обявили извънредно положение, а по данни на БАБХ има три засегнати свинекомплекса.

Обявиха бедствено положение в Русе заради Африканската чума

Повече от две години нашата парламентарна група алармира как заболяването се приближава към границата с България, отбеляза депутатът от левицата. Вместо това в последните години бяха премахнати участъковите ветеринарни лекари, посочи той. Милков отбеляза, че не се е случил и масовият санитарен отстрел на дива свиня, а Националният епизоотичен съвет, председателстван от заместник министър-председател, не е заседавал вече почти година.

Обявиха бедствено положение и в Разградско заради Африканската чума

Бяхме свидетели на липса на контрол на фуражи и свински продукти от Румъния, посочи още той. "Става дума определено за немарливост и за некомпетентност", коментира депутатът от левицата. Милков изтъкна и опасности от загробването на животните. В Добруджа водата е толкова близо до повърхността, че заравянето на тонове животни, създава опасност от екологични замърсявания, предупреди той. Съществува опасност за унищожаването на един отрасъл от животновъдството - свинепроизводството, добави депутатът.
БТА