Заседание на комисията
Заседание на комисията
Към момента епизоотичната обстановка в община Враца е нормална. Това стана ясно от провелото се извънредно заседание на общинската епизоотична комисия, на което присъстваха кметове и кметски наместници на населени места от общината.. „Поради наличието на първично огнище от африканска чума в община Мизия е обособена 3-километрова зона, където всички свине се евтаназират. Целта на днешното заседание е да се представи актуална информация за обстановката на територията на община Враца, за да не се създава напрежение сред населението“ – коментира председателят на комисията и секретар на местната администрация – инж. Нина Дакева.

Д-р Пламен Панталеев от ОДБХ – Враца запозна присъстващите с мерките, предвидени в Областния план за овладяване на разпространението на болестта на територията на региона. „Тъй като вирусът е силно контактен и се разпространява много бързо, стопаните, отглеждащи свине, трябва да го правят в затворени пространства, като фуражът също трябва да е покрит и да се съхранява в съответните обособени затворени помещения, така че да не се допусне замърсяването му“ – каза д-р Панталеев.

Експертите, участващи в заседанието, коментираха, че в ловно стопанство „Дъбника“ е констатиран случай на заразена дива свиня и съгласно инструкциите за действия на държавните горски стопанства и ловните сдружения, е обособена 2-километрова зона, която се обхожда всеки ден.
В рамките на комисията бяха дадени указания при съмнения за болни животни, незабавно да бъде сигнализирана Областната дирекция по безопасност на храните, а за случаи на безконтролно движение на животни, както и за нерегламентирани пазари и тържища за животни -  Районните управления на полицията по места.

На присъстващите кметове и кметски наместници бе предоставен областният план за овладяване на разпространението на болестта Африканска чума на територията на област Враца. Раздадени бяха брошури, листовки и плакати, изготвени в рамките на стартираната от МЗХГ информационна кампания по превенция на болестта, които ще бъдат разпространени във всички населени места на Враца.
 
Община Враца