/ БГНЕС
Министерствата на земеделието, отбраната и вътрешните работи са предприели всички необходими действия във връзка с ограничаването на Африканската чума по свинете, увери председателят на парламентарната комисия по земеделие и депутат от ГЕРБ Мария Белова.

БСП настоя за оставки заради разпространението на Африканската чума

Заради огнища на болестта в няколко области на страната е обявено бедствено положение, а днес опозицията поиска оставки заради невъзможността държавните институции да спрат нейното разпространение.

Бедствено положение и в област Плевен заради Африканската чума

„Съвместно се осъществяват дейности за незабавното унищожение на заразените животни и тяхното загробване. От вчера БАБХ проследява 35 дни назад готовата продукция от всички свинеферми в страната. Постоянно се извършват лабораторни анализи на всички свинекомплекси, така че да бъде ограничено разпространението на чумата“, подчерта Белова.

Обявиха бедствено положение и в Разградско заради Африканската чума

Тя припомни, че няма ваксина за болестта и призова темата с разпространението на вируса да не бъде политизирана. Депутатът допълни още, че институциите полагат всички усилия да спасят бранша от пълно унищожение и призова всички земеделски стопани да изпълняват препоръките на експертите.
БГНЕС