/ Община Видин
Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков  се включи в събитието, организирано от Профилирана природоматематическа гимназия „Екзарх Антим I“ по случай патронния й празник. На 16 февруари се навършват 146 години от избирането на големия духовник за първи български екзарх.
       
На тържеството присъстваха и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, областният управител Албена Георгиева, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова, председателят на Училищното настоятелство Лили Цанова и бившият дългогодишен директор на гимназията Георги Иванчев.

Румяна Петрова, директорът на училището, поздрави присъстващите: „Отдаваме почит и уважение пред нашия патрон – светла личност, духовник, голям държавник и родолюбец”.

Тържеството
Община Видин
       

Гости, преподаватели и ученици  поднесоха венци и цветя пред мавзолея на Антим I. Видинският митрополит отправи приветствие към учениците, като изтъкна изключително важната роля на първия български екзарх, който със своето постоянство и неуморимост е работил за българската вяра, род и държава.

Венци Пасков връчи на Румяна Петрова поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин, в който се казва: „За нас е гордост и чест, че едно от най-престижните училища носи името на този велик българин, живял във Видин, мечтал нашият старопрестолен град да се превърне в средище на културата и на духовните ценности, и оставил трайна следа със своите дела”.

Заместник-кметът пожела на възпитаниците на гимназията отлични резултати в усвояването на знания, постигането на  много успехи в бъдещата си реализация в живота, а примерът на Антим I да им помогне да намерят най-верния път за себе си.

Тържеството завърши с награждаване на учениците, спечелили призови места в математическото състезание и фотоконкурса, посветени на патронния празник на гимназията. Грамотите на отличените връчи видинският митрополит Даниил.
 

Тържеството
Община Видин


 
 
Община Видин