/ ОД на МВР Видин
Екип от 20 румънски служители на Генералния инспекторат за извънредни ситуации – Министерство на вътрешните работи на Румъния и 20 служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-МВР преминаха обучение за реагиране при химически, биологични, ядрени и радиационни инциденти в Центъра за професионална квалификация - РД "ПБЗН"-Монтана през февруари.

Обучението е част от дейностите по проекта „Сили за бърза намеса при химически, биологически, радиационни и ядрени (ХБРЯ) извънредни ситуации по поречието на река Дунав”. 

Целта на проекта е  подобряване на управлението в граничната зона по река Дунав и изграждане на съвместна структура от органи, имащи задължения за реагиране при химически, биологически, радиационни и ядрени инциденти.

Над 100 служители на ГД "ПБЗН"-МВР ще преминат специализирано обучение за реагиране при инциденти с опасни вещества в още 4 курса тази година.

ГД "ПБЗН"-МВР ще получи 4 мобилни специализирани платформи, снабдени с оборудване за ликвидиране на химически, биологически, радиационни и ядрени инциденти.

Ще се подготвят Оперативни процедури и план за съвместна намеса на територията на трансграничната зона и Наръчник за химически, биологически, радиационни и ядрени извънредни ситуации. Планира се и провеждане на съвместно учение в района на Видин, България и Калафат, Румъния.