По-добри условия за труд и почивка за здравните работници в учебните заведения
По-добри условия за труд и почивка за здравните работници в учебните заведения / Дарик Враца
По-добри условия за труд и почивка за здравните работници в учебните заведения
79042
По-добри условия за труд и почивка за здравните работници в учебните заведения
  • По-добри условия за труд и почивка за здравните работници в учебните заведения

Колективен трудов договор ще бъде подписан днес между Община Враца и работещите в здравните кабинети в училищата, детските градини, детските ясли и кухни, и медицинските специалисти в яслените групи в детските заведения. Договореност за това е постигната със синдикалната организация на КТ „Подкрепа", съобщи кметът инж.Н.Иванов.

Договорен е удължен размер на основния годишен отпуск, като удължаването ще зависи от стажа и категорията на работниците и служителите. Ще има допълнителен платен отпуск при встъпване в брак, при кръводаряване, за майки с деца под 18 годишна възраст и при смърт на близък. Възнаграждението за придобит трудов стаж и професионален опит ще се определя като 1 % от брутното трудово възнаграждение, при 0,6 % според Кодекса на труда.

Общината ще осигурява и средства за работното облекло не по-малко от една минимална работна заплата и ще покрива до 85 % от разходите за път до работното място. Договорен е и по-дълъг срок за предизвестие при прекратяване на трудовия договор - 2 месеца, при 1 месец предвиден в КТ.

Освен това синдикатите ще участват в подготовката на вътрешни правила и наредби, които се отнасят основно до трудовите и свързаните с тях отношения. Община Враца ще предоставя актуална информация за всички проблеми, касаещи заетостта и организацията на труда.

Договорът ще бъде подписан от 13 часа в Общината. Поводът е Международния ден на здравето.