/ Дарик - Враца
Днес стана ясно, че пред закриване е и отделението по образна диагностика
При температура от минус 9 градуса лекарите и медицинските сестри от врачанската Многопрофилна болница за активно лечение “Христо Ботев”, заедно с други граждани, днес отново излязоха на протест. 1 милион лева – толкова са парите, които болницата дължи на лекари и медицински специалисти от забавени заплати и аванси.

Районна прокуратура обвини трима от врачанската болница за длъжностно присвояване

Въпреки приетия оздравителен план, който трябваше да гарантира плащанията към тях и към доставчиците, няма регулярност при изплащането на трудовите възнаграждения. Няма и сигурност, казват лекарите. Това е основната причина много от медиците да напускат и да си търсят работа в други здравни заведения.

Днешният им протест бе пореден вик на отчаяние. “Ние ясно и високо казваме – искаме сигурност, искаме работа и настояваме да се понесе моралната отговорност от този, който носи отговорността за цялостното състояние на болницата, за предстоящите перспективи да бъдат закрити кардиологично отделение, инвазивна кардиология, отделението по образна диагностика, и за това, което ще се случи с хората и с работещи в болницата”, така обобщи исканията на протестиращите д-р Емил Младенов, председател на КТ “Подкрепа” във врачанската болница.

Протестиращите
Дарик - Враца


След масовото напускане на медици от кардиологичнотото отделение и заплахата на частната болница по инвазивна кардиология да си тръгне през март, заради неизплатени задължения, днес стана ясно, че оставка е подал и началникът на отделението по образна диагностика.

Преди него от същото отделение своите заявления за напускане са подали още двама лекари, което изправя отделението пред невъзможност да работи.

БЛС Враца се обяви против „оздравителния план“ за болницата

Отново днес стана ясно, че Районната прокуратура във Враца е повдигнала обвинения за длъжностно присвояване към един лекар и двама управители на врачанската болница, сред които е и сегашният управител на здравното заведение Орлин Цветков.

Цветков отказа да коментира както обвиненията на прокуратурата, така и многобройните въпроси на лекарите и медицинските сестри от протеста.