Чеверме с 10 агнета 
Чеверме с 10 агнета  / dariknews.bg
Чевермета и боб в гърне ще радват гости и участници
Над  1 100 изпълнители от 53 населени места от България, Сърбия и Македония ще събере вторият  Международен фолклорен фестивал „Ехо от Стовци” .  Фестивалът, който има конкурсен характер, ще се проведе през почивните дни в монтанското село Смоляновци,, съобщи секретарят на местното читалище Ирена Василева.  На открита сцена в центъра на селото ще се надпреварват  сладкодумни разказвачи, изпълнители на народни песни и танци, на  автентичен и обработен фолклор. Ще бъдат представени плетива и народни обичаи.  Жури, с председател Галя Асенова от ТВ „Скат”, етнографът Анюта Каменова – Борин, музикантът  Мариан Дилов и хореографът Серафим Калоянов ще оценяват  участниците в различните раздели.  

За всички колективи и индивидуални изпълнители домакините са осигурили плакети и керамични фигури с белоглав орел, символ на селото.  Победителите ще си тръгнат и с медали.  Специални призове има за най-малкият и най-възрастният участник. Това са 93-годишната Синка Вутова, която ще се изявява като народна певица и 4–годишната Дея Данаилова, избрала да представи автентична народна носия, наследена от прапрабаба й.

Фестивалът ще бъде открит в събота в 9.30ч. с дефиле на участниците, след което веднага започва конкурсната програма. За доброто настроение на гостите в събота вечерта от 21ч. до 2ч. нощта ще свири оркестър „Видин” при читалище „Цвят” в крайдунавския град. В неделя вечерта пък градусът на настроението ще вдигат музикантите от „Плюс бенд” от Зайчар, Сърбия, похвали се Пламен Лилчев, кмет на Смоляновци. За всички присъстващи сръбски майстори-готвачи ще въртят чевермета и готвят гулаш, а домакините ще приготвят боб в гърне и качамак. Фестивалът ще завърши с пищна заря в неделя през нощта.
           
Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Монтана  и много местни фирми.
 
Община Монтана