От АЕЦ опровергават обвиненията за използването на рециклирано гориво
От АЕЦ опровергават обвиненията за използването на рециклирано гориво / netinfo
„Кампания срещу българската атомна енергетика и срещу цяла България” – така шефът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов определи обвиненията в корупция срещу ръководството на централата, отправени от служителя й Георги Котев. В дъното на кампанията Генов заподозря ядрения експерт Георги Касчиев, който от години се е обявил против строителството на АЕЦ „Белене”.

Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” е сезирало прокуратурата, ДАНС и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за проверка на твърденията на Георги Котев.

Пред Дарик Котев заяви, че в централата се доставя рециклирано вместо свежо ядрено гориво и някой се облагодетелства от разликата в цените.

Директорът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов обясни, че има и вътрешен, и външен контрол на внасяното гориво. Централата доставя от руската компания ТВЕЛ, каза Генов и отрече да има посреднически отношения с която и да е друга фирма.

До месеци МАЕ трябва да провери складираното гориво. Иван Генов бе категоричен, че ако то се окаже рециклирано, ще си подаде оставката и ще се предаде за разследване на прокуратурата. Ръководството на централата подчерта, че обвинителят Котев е един от най-добрите ядрени експерти в „Козлодуй” и неговите действия Иван Генов си обясни като част от по-мащабен план, замислен от ядрения специалист Георги Касчиев, който в момента е преподавател във Виена. Касчиев реагира същия ден, каза Генов и допълни, че ядреният експерт е потвърдил думите на Котев.

Според шефа на АЕЦ „Козлодуй” слуховете за повишена радиация от преди три седмици са част от същия заговор срещу атомната ни енергетика. Иван Генов прогнозира, че щом отшуми скандалът с Георги Котев, ще се появи нов слух срещу централата