Прерязването на лентата на новата придобивка.
Прерязването на лентата на новата придобивка. / МБАЛ Д-р Стамен Илиев Монтана
Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова днес направи работно посещение в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД – Монтана. 
Зам.-министър Йорданова и изпълнителният директор на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров, областният управител Росен Белчев и кметът Златко Живков участваха в ритуал по освещаването и официално прерязаха лентата на изцяло обновения и преоборудван диализен център на болницата. 10 нови апарата за хемодиализа от последен клас вече ще предоставят отлични възможности по златния стандарт за комплексно лечение на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Болните се приемат в изцяло обновено отделение, където имат възможност да получат най-съвременно и комплексно лечение напълно безплатно. Средствата за апаратурата и ремонта на залата за хемодиализа са осигурени съвместно от министерството на здравеопазването и МБАЛ-Монтана. 210 000 лева за апаратурата и ремонта на залата за хемодиализа са осигурени от здравното министерство и 40 000 лева от бюджета на болницата.

Новото отделение по хемодиализа.
МБАЛ Д-р Стамен Илиев Монтана


„Като домакин бих искал да изразя задоволство от това, че зам.-министър Йорданова се отзова лично на това събитие, с което отбелязваме  поредното добро нещо, което ще случва в нашата болница. След разкриването на частен център за хемодиализа в Монтана ние бяхме изправени пред предизвикателство. Положихме усилия, направихме необходимото и днес с удовлетворение можем да покажем резултата от добре свършената работа. С финансовата подкрепа на министерството на здравеопазването имаме вече 10 нови апарата за хемодиализа от последен клас, които предоставят отлични възможности по златния стандарт за лечение на хронична бъбречна недостатъчност. Качеството на диализата става много по-добро, тя е по–поносима, по-щадяща, по-малко травматична за пациентите”, каза изпълнителният директор д-р Тодоров.
Той открои и подчерта като важно предимство на областната болница това, че болните имат възможност да получат комплексно лечение на всички останали придружаващи заболявания в отделението по нефрология, където лекарите ги поемат и с интердисциплинарен подход цялостно лекуват пациента.

В приветствието си зам.-министър Йорданова подчерта доброто и ползотворно сътрудничество на областната болница с министерството на здравеопазването, което датира още от времето, когато самата тя беше председател на Съвета на директорите на МБАЛ-Монтана. Йорданова предаде удовлетворението на министър Петров за това, че МБАЛ-Монтана е една от най-добрите във финансово отношение в страната. От името на МЗ тя подари на отделението осветена икона на Свети Мина, която да дарява здраве и сили на лекари и пациенти.

Кметът на Монтана Златко Живков благодари на българското правителство за подкрепата и поздрави целия мениджърски екип на болницата.
”Откривам отчетлива разлика от условията преди това. Всичко е плод на съвместни усилия. Това е прецедент община Монтана в рамките на един мандат подкрепя два пъти лечебното заведение, в най- скоро време очакваме и апаратура за 400 000 лева по проект за трансгранично сътрудничество между между Монтана и Пирот“, каза кметът Живков.

Капацитетът на отделението по хемодиализа е за 80 болни с 18 обособени легла. С модерното оборудване това е най-конвенциалното лечение, каза завеждащият д-р Иван Георгиев. В момента пациентите са около 30, но според него за жалост броят им ще расте вследствие на повишената заболеваемост от диабет, хипертония и сърдечно съдови заболявания.