/ Дарик Враца
"По двата най-важни показателя за работата на прокуратурите - върнати дела и оправдателни присъди Окръжна прокуратура-Враца е на първо място в Апелативен район-София", обяви зам.-окръжният прокурор Камелия Трифонова.

Образувани са 54 дела срещу общински наредби във Врачанско

Вече две години поред няма оправдателни присъди по актове на врачанската окръжна прокуратура. За районните прокуратури положението е почти същото - в Бяла Слатина и Оряхово също нямат оправдателни присъди, в Мездра е 0,87 %, Враца – 2,09 % и Козлодуй - 3 % от общия брой присъди. „Това са незабележимо малки проценти на фона на целия положен труд“, коментира още Трифонова.

Другият важен показател са върнатите от съда дела. Окръжен съд за миналата година е върнала само 2 досъдебни производства на Окръжната прокуратура. Като дял това е 5,9 % от общо внесените. За сравнение - през 2017 той е бил 13,6 %, 2016 - 12,5 %. Това също говори за завишеното качество на работата на окръжните прокурори.

Увеличават се делата в Административния съд във Враца

Трифонова обяви още, че се забелязва намаление на престъпленията, свързани с еврофондове. Но се отчита ръст на осъдени лица по престъплението „подкуп“. За изминалата година е работено по 12 броя същински корупционни престъпления, има 6 осъдени лица с влезли в сила присъди. Утре Окръжна прокуратура Враца ще отчете работата си за миналата 2018 година, Сред гостите се очаква да бъдат зам.-главният прокурор Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.   

Повече по темата очаквайте в програмата на Дарик Северозапад на 27 март, след 10:00 часа.