Общини в Монтана - заложници на Берковица за обновяване на ВиК системите си
Общини в Монтана - заложници на Берковица за обновяване на ВиК системите си / Петя Димитрова

Областният управител на Монтана Ивайло Петров, които по закон е председател на ВиК асоциацията, подписа договор с управителя на ВиК дружеството Валери Иванов, с което му възложи експлоатацията на ВиК системите на 10 общини в областта. На този етап Берковица отказва да се включи в асоциацията и затова тя не може да отговори на изискването на Европейската комисия за 100 процента консолидация между всички общини на територията на една областта.

Асоциацията би трябвало да определя политиката на ВиК сектора на територията на областта, но това на този етап е невъзможно. Причината е че Министерството на регионалното развитие няма да възложи изработване на публично инвестиционна програма за ВиК сектора в региона. Това обясни Ивета Маринова - началник отдел в дирекция ВиК в МРРБ. Причината е липсата на 100 процента консолидация. Другите възможности, които могат да използват кметовете на общини в област Монтана са ресурсите от годишната програма на министерството МРРБ и

Предприятието за управление на дейностите по околната среда.
Заради липсата на консолидация и публично инвестиционна програма общините няма да могат да кандидатстват с проекти за ремонт и изграждане на ВиК съоръжения и по европейски програми.

„Защо ние - общините, които имаме желание да бъдем в асоциация, трябва да бъдем ощетени, попита зам. - кметът на община Чипровци Захарин Замфиров. Според него и този формат е достатъчен, за да има възможност за европейско финансиране.
„В община Лом два квартала нямат вода от години. Ще дойде момент, в които целият град ще остане без вода с месеци, ако не бъде направен довеждащия водопровод от Добри дол", обясни Валери Иванов.

80 % от 1800 километра водопроводна мрежа в област Монтана все още от азбестово-бетонни тръби. Според кметът на Медковец Венцислав Евгениев това е основната причина за увеличения брой на онкологичните заболявания.
В Бойчиновци от 206 километра водопровод с полиетиленови са подменени само 60 километра, разказа кметът на общината Светлин Сретениев. След 10 години според него всички 13 села ще са без вода.

Община Вълчедръм е в стресова водна ситуация. Там пет села имат проблем с водоснабдяването. От Предприятието за управление на дейностите по околната среда ще бъде изпълнен проект за довършване на вътрешна водопроводна мрежа в град Вълчедръм, съобщи кметът на общината Иван Барзин.