избори
избори / Дарик Добрич
Членовете на подвижната секционна избирателна комисия №060800041, които изпълняват задълженията си на втори тур на частичните избори за кмет на кметство Галиче, ще бъдат наказани с глоба. Това реши комисията от ОИК Бяла Слатина, която разгледа втората жалба, подадена днес, от Ивайло Лилов, упълномощен представител на Българска социалистическа партия. С жалбата Лилов уведомява за три нарушения:
При гласуване на един от избирателите, вписани в избирателния списък е допуснато да се пусне бюлетина, само с един поставен печат;
Направен е опит да се извади бюлетина от урната;

ПСИК е допуснала бюлетина да бъде предоставена на един от избирателите чрез трето лице, роднина на гласоподавателя.
Комисията от ОИК Бяла Слатина е направила проверка на място. По първите две точки жалбата е недопустима, тъй като ОИК вече се е произнесъл по тях. По третата е установено, че в един от домовете, където са били записани двама човека от домакинството да гласуват с подвижна избирателна кутия, са подадени две бюлетини на един от двамата гласоподаватели, като едната е била за него, а другата за другото лице.

Това е нарушение на правилата на изборния кодекс. Съгласно разпоредбата на чл.491, ал.2 от Изборния кодекс: „Член на районна, общинска или секционна избирателна комисия, който наруши разпоредба на кодекса, извън случаите по чл. 470 - 494, се наказва с глоба от 20 до 200 лв.“
Председателят на ОИК Бяла Слатина трябва да състави актове за административно нарушение на членовете на подвижната секционна избирателна комисия.
Решението подлежи на обжалване пред Централна избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.
 
До момента упълномощени представители на БСП са подали още три жалби до ОИК Бяла Слатина, но те са оставени без уважение.