Полагането на основния камък на новия храм от врачанския митрополит Григорий.
Полагането на основния камък на новия храм от врачанския митрополит Григорий. / Дарик - Враца
Врачанският митрополит Григорий положи основния камък на нов храм във Враца, който ще носи името на св. Пантелеймон. Храмът ще се намира в двора на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“. Мястото бе осветено с мощите на светеца лекар Пантелеймон и с копие на чудотворната му икона, които в момента са в областния град. Хиляди врачани вчера се поклониха пред светините, които бяха положени в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“.

Врачани посрещнаха с радост и камбанен звън мощите на св. Пантелеймон (СНИМКИ)

Днес на мястото на бъдещия храм Врачанският митрополит Григорий заедно с врачански и софийски свещеници отслужи водосвет и последование за полагането на основния камък на новата църковна сграда. На церемонията присъстваха също Мелнишкият епископ Герасим, Константийският епископ Яков, както и йеросхимонах Николай и йеродякон Серафим – монасите от руския манастир „Св. Пантелеймон“ на Света гора в Атон. На събитието дойдоха народният представител Красен Кръстев, заместник областният управител Робертино Маринов, зам.-кметът Петя Долапчиева, представители на ръководството и съвета на директорите на врачанската болница, лекари, медицински сестри и служители на здравните заведения от града, както и граждани, които живеят в района.

Радостен е за нас този ден, който Бог ни сътвори! Радостен е не само защото от вчера във Враца пребивават мощите на свети Пантелеймон, не само за това, че всички, които искаха, можаха да се поклонят пред него и да изпросят неговата благодатна помощ и подкрепа. Удвоява радостта ни и фактът, че днес се полага основният камък на още един дом Господен. Дом Господен, който ще се намира в двора на врачанската болница и ще отвори врати за всички нуждаещи се от облекчаване на техните страдания и изцеряване на техните болести. Затова се радваме! Защото напоследък, за съжаление, все по-често чуваме, че храмове се рушат, че храмове се затварят, че нямаме пари да ги поддържаме, а много по-рядко ще чуем такава блага вест, че се полага основата на нов дом Господен“,каза в словото си след церемонията Врачанският митрополит Григорий.

Водосветът на мястото.
Дарик - Враца


Освен основният камък, на мястото бе положена и капсула, в която е записано кога е сложено началото на новия храм. Под документа своите подписи сложиха митрополит Григорий и всички представители на централната и местната власт, както и на врачанската болница.

Новият храм, който ще носи името на св. Пантелеймон, ще бъде изграден изцяло с дарения. Дадено е начало на дарителската кампания. Банковата сметка, на която ще се събират средствата, е:

IBAN: BG81 IABG 7494 5000 7404 01 при Интернешънъл Асет Банк АД, гр. Враца
BIC: IABG BGSF