Придошлата река Малък Искър.
Придошлата река Малък Искър. / Областна администрация Враца
Всички улици и къщи в Карашкия квартал в Роман продължават да са залети от вода. На места водният стълб е стигал до метър-метър и половина, но в района няма бедстващи хора.
 

Роман наводнение
Фесбук


Това съобщи за Дарик зам. областният управител на Враца Мирослав Комитски. Той е взел участие в заседанието на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия в Роман.

Всички жители на залетия квартал в града са настанени при свои роднини и близки. Възстановено е електроснабдяването в двете села Хубавене и Караш. Проблем в тези две села, както и в село Радовене продължава да е водоснабдяването, тъй като помпените станции са залети с вода и не работят.

Малък Искър заля улици в Роман

Хората в Роман и района се молят водата по-бързо да се оттече, защото улиците трябва да са сухи, за да може да започне изпомпването на водата от къщите и дворовете. “Ако не вали и водата се оттече от улиците, това ще стане най-рано утре. Готовност да започнат да изпомпват вода имат четири екипа от Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” във Враца.

И в петък валежите не спират, но вече ще са в по-малки количества

Междувременно за тази вечер сме осигурили и ще има допълнителни полицейски патрули, които да охраняват къщите на хората. Очакваме още тази вечер в залетия от водата квартал в Роман да бъде възстановено уличното осветление”, каза още за “Дарик” заместник областния управител Мирослав Комитски. По първоначални данни причината за придошлите води в Роман са поройните дъждове и големия водосбор на река Малък Искър.

Една от улиците в Роман.
Областна администрация Враца


Следващото заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия в Роман ще бъде в 17.30 часа.