/ ThinkStock/Getty Images
Времето днес остава сравнително хладно, а максималните температури ще са около 20-25 градуса. Облачността над страната ще е значителна, на много места ще има валежи от дъжд, но вече ще са с по-малки количества. На места в Източна и Централна Северна България след обяд ще има и гръмотевична дейност. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър.
 
Кога се завръща хубавото време?

Оранжев код за валежи е обявен за шест области на страната за петък, 29 юни, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, София-област, София-град и Пазарджик. През следващото денонощие валежите в тези райони ще продължат, като по-значителни ще са през първата половина.
 
В южните райони на областите Монтана, Враца и Ловеч метеоролозите отбелязват, че очакваните нови количества валежи са до 35-40 л/кв.м, а в останалите части до 25-30 л/кв.м. За другите три области, където е в сила оранжев код, очакваните нови количества дъжд са до 35-40 л/кв.м.
 

кодове времето
НИМХ-БАН


За 17 области на страната е в сила жълт код за очаквани валежи. Предупреждението е в сила за областите Видин, Плевен, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. За областите Видин, Плевен, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали и  Пловдив синоптиците прогнозират, че през следващото денонощие валежите ще продължат, като по-значителни ще са през първата половина. Очакваните нови количества дъжд са до 25-30 л/кв.м.
 
За останалите области, където е в сила жълт код, ще има краткотрайни валежи с локални количества до 20 л/кв.м, сочи прогнозата. На места в Източна и Централна Северна България след обяд ще има и гръмотевична дейност.
 

ThinkStock/Getty Images


Климатолог с прогноза за времето през юли

В планините ще се задържи предимно облачно с валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 14 градуса, на 2000 м - около 8 градуса.

По Черноморието облачността ще е по-често значителна и на места главно в следобедните часове ще превали и прегърми. Ще духа до умерен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще между 22 и 24 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 бала.
 

Thinkstock/Getty Images


В събота и неделя въздушната маса ще се задържи неустойчива. Ще има разкъсвания на облачността, но ще има и превалявания, временно интензивни, а на места с гръмотевици. Вятърът от запад-северозапад ще се усили - ще бъде предимно умерен, в северозападните райони и временно до силен. Температурите слабо ще се повишат.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg