Изложба лекува пациенти в хирургично отделение
Изложба лекува пациенти в хирургично отделение / netinfo

Изложба на врачански художници бе открита днес в хирургичните отделения на врачанската болница. „Целта е от една страна да създадем обстановка, която да подпомага лечението на пациентите, а от друга – да помогнем на местните художници и да презентираме тяхната работа“, обясни директорът Орлин Цветков. Изложените картини могат и да се продават. Идеята е на ексдепутата д-р Янко Здравков. Именно той осигури за откритата през месец март изложба картини от известни съвременни български художници. Тогава предложи експонатите да бъдат периодично подменяни с цел популяризиране на таланта и изкуството на повече наши майстори на четката.

Днес д-р Янко Здравков, директорът на болницата Орлин Цветков и зам.директорът по медицинските дейности д-р Цветанка Генкова приветстваха лично представените в изложбата творци: Явор Венчев, Силвия Равнополска, Камелия Велкова, Татяна Вутова, Цветелина Андонова, Милен Каменов, д-р Ивайло Филипов, Димитър Генков, Веселин Тодоров и Тасо Ганов. За съжаление, поради служебна ангажираност, не всички от тях успяха да присъстват на вълнуващото тържество и коктейл, организирани в тяхна чест.

Изложба "лекува" пациенти в хирургично отделение
netinfo

Изложбата е достъпна за всички желаещи да се докоснат до впечатляващото творчество на талантливите врачански художници, а представените картини могат да бъдат закупени на място.Това е втора подобна проява, след като при откриването на ремонтираните отделения в коридорите им бяха изложени картини на известни софийски творци.

Изложба "лекува" пациенти в хирургично отделение
netinfo

Д-р Янко Здравков, който съдействаше и за ремонтите в лечебното заведение, пое ангажимент през септември изложбата да се представи и в Брюксел. „В момента стаите в трите ремонтирани хирургични отделения изглеждат като добър хотел – с по 2-3 три легла, със самостоятелен санитарен възел, тук освен че получават качествени медицински услуги, пациентите се и чувстват по-добре, каза още д-р Здравков.

Има осигурени средства за ремонта на АГ отделението, привършва ремонта на детско отделение, на пато-анатомията също, надяваме се процеса да продължи и цялата болница да изглежда добре. Има и проект за подмяна на фасадата на болницата, за външен асансьор и нов подход, което допълнително ще внесе удобство за пациенти и персонал“.

С патоанатомията се похвали и директорът Орлин Цветков.В отделението освен, че има достатъчно кадри, за разлика от страната, има и доставена специална апаратура, каквато няма в други близки лечебни заведения. Отделението е избрано за база за обучение на патоанатоми и специалисти по съдебна медицина.