Историческият музей във Враца обогати колекцията си с ценни находки
Историческият музей във Враца обогати колекцията си с ценни находки / РИМ - Враца

С най-голямата колекция в България от раннонеолитни артефакти от полускъпоценния камък обсидиан разполага вече Регионалният исторически музей във Враца, похвалиха се от музея. Това стана възможно след поредните открития, направени в местността „Валога" край врачанското село Оходен. През юли там продължиха археологическите проучвания на раннонеолитното селище, като разкопките са с ръководител Георги Ганецовски, директор на врачанския музей. Проучването на мястото продължава вече 15 години.

На мястото са установени още две големи ями с явни следи от горене, принадлежащи към двата етапа от ранния неолит, представени в обекта. До северната яма са открити останките от каменно съоръжение, оформящо прав ъгъл и дъговидна извивка. Това е една от най-ранните каменни структури, открити на Балканите. Стриктно се извършва триизмерно заснемане на разчистените пластове и съдържащите се в тях находки чрез съвременна методика и модерна географска информационна система.

Намерени са керамични тежести с перфорация, кремъчни пластини, кремъчни ядра, кремъчни и каменни гладилки/чукалки, огладени костени оръдия и три артефакта от обсидиан. Едната пластина от обсидиан има характеристиките на суровинен произход от района на днешна Армения. Тази находка е поредното доказателство за високо развити търговски отношения преди 8 хиляди години в днешна Северозападна България.