Тържеството.
Тържеството. / Дарик Добрич
Врачани също се поклониха пред подвига на героите от Шеста пехотна Бдинска дивизия, загинали в тридневните боеве от 5 до 7 септември 1916 година, събитие, останало известно като „Добричката епопея“. Инициативен комитет събра средства и изгради мемориал, съдържащ имената на повече от 650 офицери, подофицери и войници от 35-ти Врачански и 36-ти Козлодуйски пехотни полкове, оставили костите си в полята между селата Козлодуйци и Росеново, където са се състояли епичните сражения.

Мемориалът беше открит с военен ритуал в присъствието на представители на централната и местната законодателна и изпълнителна власт, на Генералния щаб на Българската армия, военно-патриотични съюзи, музейни работници, много граждани. Слово за Бдинци произнесоха вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на община Добричка Тошко Петков, основният дарител, строителният предприемач Тони Йорданов.

На пост пред паметника на героите.
Дарик Добрич


На възпоменателния церемониал присъства и голяма група от Северозападна България – народните представители от „Обединени патриоти“ от Враца и Видин Красимир Богданов и Росен Живков, кметовете на Мездра Генади Събков и на Роман Валери Ролански, Председателят на Общински съвет Мездра Яна Венелинова, секретарят на община Монтана Мариус Конов, представители на Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Враца, водени от председателя Радослав Божинов.

Шеста пехотна Бдинска дивизия е в състава на Трета българска армия, воюваща на Добруджанския фронт в Първата световна война.  В боевете в защита на освободения от румънска окупация Добрич, участие вземат 35-ти Врачански и 36-ти Козлодуйски пехотни полкове, които воюват срещу румънски, руски и сръбски войски. С цената на огромни жертви, срещу многократно превъзхождащият ги противник, „Врачанци“ и „Козлодуйци“ не само спасяват Добрия от очакваната кървава вакханалия, но и откриват пътя на ген. Колев за прогонването на нашествениците от тази изконна българска земя. Величавите сражения и победата над русите, хвърлят в забвение подвига на Трета българска армия. Имената на героите са забравени, а фактите от онези паметни дни, с десетилетия са зачеркнати от учебниците по история. Само наименованията на околните селища Бдинци, Врачанци, Козлодуйци, Ловчанци, Ген. Колево, Ген. Тошево, Полк. Минково, Полк. Свещарово, Таслаково, Фелдфебел Денково, Победа, Рилци, Приморци, преименувани след освобождението на Добруджа през Втората световна война, както и разказите на все още живите свидетели, остават да напомнят за пролятата кръв и проявения героизъм.

Мемориалът е изграден основно с финансовото спомоществователство и подкрепа на дарителя от Мездра Тони Йорданов – секретар на „Инициативен комитет за изграждане на мемориал край село Козлодуйци“, както и с финансовата подкрепа на община Добричка. Архитектурно-художествения проект е дарен от Владимир Петров, а художественото изпълнение е дело на скулптурите Александър Хайтов и Христо Илиев.