Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдинска дивизия
Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдинска дивизия / Дарик Добрич
Валери Симеонов: След 101 години забрава, този мемориал показва, че България е жива и ще пребъде
Мемориал на войните от 6-a пехотна Бдинска дивизия, загинали за освобождението на Добруджа по време на Добричката епопея през 1916 г. беше тържествено открит и осветен между селата Козлодуйци и Росеново. Паметта на героите бе почетена с вонен ритуал. На церемонията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, заместник – министри на икономиката, образованието и здравеопазването, кметове на общини в областите Добрич, Враца, Видин, Плевен и Монтана, народни представители от цялата страна, наследници на загиналите войни и много признателни граждани.
 
 „Тук през далечната 1916 г. стотици български войници и офицери са загинали за свободата на Добруджа, за нашата свобода. Пожертвали са живота си, защото усещането за национална принадлежност, за дълг към България е било по-силно от инстикта им за живот” – каза в привественото си слово пред присъстващите домакинът на събитието – кметът на община Добричка Тошко Петков.
 
„Всички ние сме длъжници на тези млади момчета – офицери и сержанти, които са дали живота си, за да ни има нас. Да се преклоним и да благодарим на хората, които направиха така че този мемориал да го има след 101 години забрава. С този мемориал ние показваме, че когато паметта е жива, и България е жива, и България ще пребъде” – каза в словото си пред присъстващите вицепремиерът Валери Симеонов.
 
Мемориалът е изграден основно с финансовото спомоществователство и подкрепа на дарителя от Мездра Тони Йорданов – секретар на „Инициативен комитет за изграждане на мемориал край село Козлодуйци“ и изпълнителен директор на фирма „Инертстрой Калето“, както и с финансовата подкрепа на община Добричка.

Автор на архитектурно-художествения проект е Владимир Петров, урбанист от Пловдив. Художественото изпълнение е дело на скулптурите Александър Хайтов и Христо Илиев.
 
Войниците и офицерите от 6-a пехотна Бдинска дивизия участват достойно във всички водени войни за националното обединение на българския народ. По време на Балканската война те героично се сражават при Лозенград, Люлебургаз и Чаталджа, а след включването на България в Първата световна война дават своя принос за военния разгром на Сърбия през 1915 г.
 
Твърде малко известен обаче е фактът, че два от полковете в тази дивизия (35-и Врачански и 36-и Козлодуйски, съставляващи Втора пехотна бригада на дивизията, заедно със спомагателните й части) са включени в състава на Трета българска армия, намираща се под командването на ген. Стефан Тошев. Както е известно, нейната задача е освобождаването на Добруджа, окупирана от кралска Румъния по време на Междусъюзническата война.
 
С манифест на цар Фердинанд, на 1.09.1916 г. е обявена войната с Румъния, която е възприето от българското общество като един справедлив исторически акт. Рано сутринта на 2 септември, частите на 6-a пехотна Бдинска дивизия пресичат границата с викове "Ура", с развети знамена и под звуците на химна "Шуми Марица". Те трябва да се сражават на десния фланг на армията и тяхната основна задача е овладяването на гр. Добрич. Втора бригада от дивизията се намира под командването на генерал-майор Христо Попов и настъпва към добричките села Екисче (дн. Бенковски) и Владимирово.
 
На 4.09.1916 г. Щабът на Трета българска армия заповядва на Варненските войски начело с ген. Тодор Кантарджиев и бригадата от Бдинската дивизия съвместно да атакуват Добрич, като варненци трябва настъпят към града от юг, а бдинци – от запад. Следобед на 4.09.1916 г., в опразнения от румънците град, първи влизат войските на ген. Кантарджиев, а привечер пристига и Бдинската бригада, която се установява западно от града - в района на тогавашното с. Суютчук (дн. кв. Рилци).
Силите на противника обаче бързо се прегрупират и реорганизират. Отстъпилата от града 19-a пех. румънска дивизия, е придадена в подчинение на 47-и руски корпус на генерал Андрей Зайончковский. В състава му има и една Сърбо-хърватска доброволческа дивизия от бивши пленници австрийци, която наброява над 15 000 души. На 5.09.1916 г. корпусът на ген. Зайончковский започва настъпление за обратното превземане на Добрич.
 
Това е началото на тридневните кръвопролитни боеве за отбраната на града, влезли в българската история под името "Добричка епопея". В тях именно войниците и офицерите 6-a пех. Бдинска дивизия имат героично и значимо участие. С цената на много жертви, които възлизат общо на около 650 души от двата пехотни полка на дивизията, 6 пионерна дружина и 2 артилерийски полк и с решаващата намеса на Първа конна дивизия, водена от ген. Иван Колев, на 07.09.1916 г. се нанася мощен удар на противника, като го обръща в бягство. Окрилени, бранителите на Добрич се вдигат в неудържима контраатака. Така малобройните български части успяват да победят многократно по-силния си противник, който разполага с повече хора, оръдия и картечници, но който е подценил готовността на българските воини да дадат живота си за своята Родина.
 
През 1942 г., когато Южна Добруджа е окончателно възвърната на България, в памет на героите от Добричката епопея са преименувани села и градове, край които за вечни времена ще живее тяхната слава – Бдинци, Врачанци, Козлодуйци, Ловчанци, Ген. Колево, Ген. Тошево, Полк. Минково, Полк. Свещарово, Фелдфебел Денково, Победа, Рилци, Приморци и др.

 

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдниска дивизия
Дарик Добрич

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдинска дивизия
Дарик Добрич

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдинска дивизия
Дарик Добрич

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдниска дивизия
Дарик Добрич

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдниска дивизия
Дарик Добрич

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдниска дивизия
Дарик Добрич

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдинска дивизия
Дарик Добрич

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдинска дивизия
Дарик Добрич

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдинска дивизия
Дарик Добрич

Мемориал на загиналите герои от Шеста Бдинска дивизия
Дарик Добрич