Българо-румънски полицейски екипи в пограничните райони
Българо-румънски полицейски екипи в пограничните райони / Снимка: Дарик - архив

Съвместна дейност на българо-румънски полицейски екипи от "Пътна безопасност" стартира в пограничните райони, информират от пресцентъра на МВР. От 15 юни до 15 септември съвместни екипи ще работят в района на Видин - Калафат. През месеците юни, юли, август и септември през територията на страната към черноморските курорти преминават много чужди граждани, основно от Румъния, като не са редки случаите на възникване на тежки пътно-транспортни произшествия, сочи статистиката. Подобни проблеми са налице и с български водачи на територията на Румъния. 

Съвместните действия на българо-румънските екипи ще бъдат насочени предимно към контрол на разрешената скорост на движение, неправилно изпреварване, употреба на алкохол, на документите за ползване на превозното средство - свидетелство за управление, регистрационни документи, задължителни застраховки и др.

Контролът ще се осъществява по предварително съгласуван между двете страни график. Полицейското правоприлагане ще се осъществява само от полицейските служители от страната-домакин.  

Съвместната дейност стартира през 2010 г. На проведена среща тази година, двете страни се обединиха около извода, че тези проверки рефлектират пряко и непосредствено върху пътнотранспортната обстановка и водят до намаляване на пътните инциденти.