Застрашително се увеличават заразените с коронавирус във Видинско и вече броят им е 154. Три дома са заразени – два старчески и един Център за настаняване на деца и младежи с умствени увреждания.

За съжаление в дома във видинското село Гара Орешец, където има над 20 потвърдени случая, само в понеделник са починали двама души с коронавирус. Това е едно от огнищата във Видинско. Доста заразени има и в старческия дом в Кула - 17. Голяма част от тях са домуващи. Вчера част от хората са изведени и настанени за болнично лечение.

"В момента състоянието на трима от дома, които са с положителни проби, е сравнително добро. Състоянието на един от потребителите, който е във видинската болница, се влошава", обясни кметът на Димово Светослав Славчев.

Жителите на Гара Орешец са притеснени от ситуацията, тъй като повечето от тях са възрастни. Кметът Юлиян Симеонов обаче, не смята, че селото е трябвало да бъде затворено.

"Направихме всичко, за да ограничим заразата в селото. Няма вече положителни проби сред персонала. Те се научиха да пазят както себе си, така и жителите на селото. 4 повторни проби са отрицателни", обясни той.

За съжаление част от починалите от дома нямат близки и ще се наложи да бъдат погребани от общината.