Жени са първенци на офицерския и сержантския Випуск 2013
Жени са първенци на офицерския и сержантския Випуск 2013 / Дарик нюз, архив

88 курсанти от НВУ “Васил Левски”, обучавани по 16 военни специализации в 4 военни специалности  получиха лейтенантски пагони днес. Церемонията по производството на новите офицери се проведе пред Музикално- драматичния театър „Константин Кисимов” във В. Търново. Гости на празненството бяха военният министър Ангел Найденов, областният управител Георги Рачев, кметът на В. Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, висши военни и много граждани.

“Випуск-2013” е 135- ти по ред от създаването на първото военно училище, непосредствено след Освобождението на България, и шести за Професионалния сержантски колеж, чиито кадети също ще получат своите свидетелства.

На завършилите курсанти бе присвоено първо офицерско звание “лейтенант” и образователно-квалификационна степен “бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Десет са випускниците- лейтенанти, които завършват с успех над отличен 5.50 (от целия курс на обучение и от държавните изпити).

Първенец на Випуск-2013 е лейтенант Ивелина Жекова- Христова– специалност “Организация и управление на тактическите подразделения в Сухопътни войски” и специализация „Ядрена химическа и биологическа защита и екология”. Тя завършва със среден успех от курса на обучение Отличен 5.83 и от държавните изпити Отличен 6.00. Лейтенант Жекова е родена в Хасково. По време на обучението си е участвала многократно в състезания по стрелба с пистолет „Макаров”, като в последните три години е спечелила 1 златен и два сребърни медала в състезания по стрелба в Българската армия. Многократно е представяла доклади в научни конференции и е носител на Академичната награда „3-ти март” на Община Велико Търново за 2013 г. На нея се падна честта да поздрави колегите си и гостите преди да поеме към първото си назначение- поделение в столицата.

Жени са първенци на офицерския и сержантския "Випуск 2013"
netinfo

Първенец на специалността “Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътни войски” е лейтенант Пеньо Пенев, на “Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване” е лейтенант Иван Ташев, на “Организация и управление на тактическите подразделения от комуникационни информационни системи” е лейтенант инженер Пламен Панчев и на “Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили” е лейтенант инженер Николай Кънчев.

Курсантите- жени, завършващи университета са 16.

Разпределението на випускниците в поделенията на Българската армия е извършено според класиране по специално разработена методика.

Първенецът на Випуск-2013 на НВУ бе  награден лично от министъра на отбраната Ангел Найденов с офицерски кортик, също от него първенците на специалности получиха бинокъл „Б 8х30”.

Лейтенантите, завършили с „Диплом с отличие” получиха грамоти Cum laude от началника на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов, който в словото си пожела на младите офицери успехи на войнското поприще. Той  отличи с грамоти „за издигане престижа на НВУ “Васил Левски”, съхраняване на човешките и институционални добродетели и ценности и успехи в овладяване на познанието” 8 лейтенанти, които през курса на обучение са участвали и са получавали награди от различни научни, спортни, културни прояви в страната и в чужбина.

Награди връчваха още командирите на Сухопътни войски генерал-майор Нейко Ненов и на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

Жени са първенци на офицерския и сержантския "Випуск 2013"
netinfo

118 са младежите от шестия випуск на Професионалния сержантски колеж, които получиха свидетелства и им бе присвоено първо сержантско звание – “младши сержант”.

99 от кадетите са обучавани в секция “Сухопътни войски” във Велико Търново, 19 в секция “Военновъздушни сили” в Долна Митрополия.

Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Дарина Стайкова от военно формирование 34750 в гр. Карлово с успех Отличен 5.96.

Първенци на секции са: “Сухопътни войски”- младши сержант Койчо Бабаджанов от военно формирование 22180 в Казанлък и “Военновъздушни сили” – младши сержант Васил Василев от военно формирование 24900 – София.

Завършващите с отличие випускници на Професионалния сержантски колеж са 11.

Със заповед на Началника на отбраната първенецът на випуска ще бе награден със сувенирен нож „Манлихер” на поставка, а първенците на секции със сувенирен нож за автомат „Калашников” на поставка.