Закриват три паралелки след първо класиране при седмокласниците
Закриват три паралелки след първо класиране при седмокласниците / Дарик нюз, архив

Минимален брой деца са пожелали да учат в три от специалностите след седми клас, предложени от училища в областта, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева.

Почти нулев е интересът към „Китайски език и философия” в  Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” във В. Търново, към „Топлотехника” в ПТГ „Васил Левски” в Горна Оряховица и към „Полиграфия” в ПГАТ „Цанко Церковски” в Павликени. При тази ситуация трите паралелки ще бъдат закрити още след излизането на първото класиране за седмокласниците, каза инж. Личева.

„Издала съм заповеди вече за тези три специалности, защото няма на какво да се надяваме за тях. Подадените заявления са по едно-две, максимум три, но те не гарантират, че учениците ще се запишат”, коментира Личева.

Ако се наложи да бъдат закрити още паралелки, това ще стане едва след третото класиране.

За класовете, в които децата са по 16-17 и не достигат до минимума от 18 ученици, тя ще трябва да поиска разрешение за маломерни паралелки. Такива разрешения дават Министерството на образованието и науката, ако гимназиите са професионални или съответното министерство, на което е подчинено училището и общините за общинските училища.

От 27 юни до 1 юли продължава записването на децата, приети на първо класиране. Те трябва да отидат в училището, за чиято специалност са класирани и да се запишат или да заявят желание за участие във второто класиране. За записване им трябват оригиналите на удостоверенията за завършен седми клас и медицинско свидетелство, когато специалността го изисква. Подава се и заявление по образец. Нямат нужда от изрично заявяване, че ще участват във второ класиране само тези ученици, които не открият имената си в никое училище след направената първа класация. Те автоматично чакат следващия етап. Второто класиране ще бъде готово на 4 юли.