Забраняват на мандрите да преработват едновременно мляко и растителни мазнини
Забраняват на мандрите да преработват едновременно мляко и растителни мазнини / www.sxc.hu

Мандрите нямат да имат право да произвеждат едновременно продукти от мляко и растителни мазнини, съобщи Симеон Караколев- председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца.

Решението е взето на заседание на Консултативния съвет по животновъдство, проведено във вторник в Министерството на земеделието и храните. То бе предизвикано от искането на фермерите да бъде отменено допълнението в Наредбата за млечните продукти, която разрешава на мандрите да ползват сухи млека, в случай че уведомят Агенцията по храните за това ден по-рано.

Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, която забранява използването на определението „млечен" на етикета на продукти, в които има вложени растителни мазнини или други заместители на прясното мляко, бе внесена в Министерски съвет миналата седмица.

Според новия текст мандрите ще имат право веднъж в годината да преработват растителни мазнини, но след като уведомят Агенцията по храните предварително и без по същото време да правят продукти от мляко. След като приключат с растителните мазнини, отново ще искат разрешение да преминат на мляко. Изискването важи и за продуктите внесени от чужбина.

Фермерите искат преработвателите, които използват растителни мазнини, да излязат от регистъра на мандрите и да преработват само имитираща продукция.