Вицепрезидентът Илияна Йотова за четвърта поредна година участва в традиционния ритуал по зарязване на лозята и поливането им с прясно вино край Сухиндол.
Тя се включи в тържествата, при които за 52-ри път беше отбелязан Денят на община Сухиндол и за 160-и път празникът Трифон Зарезан.
Йотова каза, че такива дълголетни традиции са много малко и затова пожела на хората в града и региона да бъдат все така амбициозни, здрави, да поддържат тези традиции и сред младите хора.
"Това е ясното доказателство срещу всички онези, които казват, че българите сме разделени", подчерта вицепрезидентът. "Не сме разделени, защото ни обединяват и миналото, и бъдещето, което завещаваме на децата си", добави тя.
Председателят на парламента Наталия Киселова заряза лозята край Лясковец
Йотова пожела на всички българи да е руйно виното, да е плодородна земята ни, да се ражда сладко грозде и да се опитаме и чрез винопроизводството, и чрез туризма и културата да направим България още по-притегателна.
Вицепрезидентът присъства на тържествена церемония на площада в Сухиндол, където бяха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Иванов, народният представител Мариана Бояджиева, заместник-областният управител на Област Велико Търново Юлия Мутафчиева, началникът на кабинета на вицепрезидента Надя Младенова, заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов. Присъстваха представители на местната власт, на околни общини и кметства, както и на други институции.
След церемонията, от центъра на града тръгна автомобилно шествие към лозята в местността „Димчански завой“, където се проведе традиционният ритуал по зарязване, играха се хора, а сред тях бе и характерното само за региона хоро „Как се чука чер пипер“.
Хора на различна възраст бяха облечени в традиционни народни носии, а много от тях развяваха и българския трибагреник. Стефан Къндев, който от 50 години играе ролята на главен комендант на празника Трифон Зарезан, отново влезе в тази роля. „Лозето го копае ахмак, а виното го пие юнак“, пошегува се той и добави, че също е винопроизводител и от своето два декара и половина лозе вади близо 1 тон вино.
„В Сухиндол децата още като се родят, ги закърмят с вино и затова с здрави“, каза още Къндев, който се е превърнал в един от талисманите на този празник. Официалното честване на празника завърши отново с музика и танци на централния площад в Сухиндол.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня