Великотърновски планинари влязоха в гробниците на тракийските царе
Великотърновски планинари влязоха в гробниците на тракийските царе / netinfo

Завърши най- големият дружествен туристически поход в Стара планина през лятото на тази година, съобщи Евгени Коев. Секретарят на Туристическо дружество „Академик- ВТУ" информира, че екскурзионното летуване се е провело от 15 до 24 август по билото на Централна Стара планина. Походът започна с богата познавателна програма, с посещение на  гробниците в долината на тракийските царе. На 15 август, когато се чества празника на Света Богородица, участниците се поклониха в Шипченският манастир , а след това изкачиха връх Шипка. Пешеходният поход продължи до географския център на България в местността „Узана" през връх „Исполин". В следващите дни се осъществиха преходи през „Пеещите скали" до хижа Тъжа.

Четиридесет и тримата планинари от В. Търново покориха връх „Ботев" и се насладиха на шеметните висини и природните красоти в района на най- високия водопад в България - „Райското пръскало". От хижа „Рай" походът продължи през обновения заслон „Ботев", хижите „Левски", „Добрила" ,„Дерменка", „Козя стена" и „Ехо". По маршрута походниците изкачиха редица върхове, потопиха се във водите на Карловското пръскало, поклониха се на паметника на руските освободители, преминали Троянския проход, преминаха по алпийските участъци в района на връх „Козя стена". Последният преход бе до град  Клисура, където великотърновските туристи разгледаха историческия музей, паметника на Боримечката и мемориала на участниците в Априлското въстание в „Зли дол". 43- ата участници, основно ученици и студенти, преминаха над 200 км. в продължение на 10 дни, информира още Евгени Коев.

Той добави, че въпреки няколкото тежки и сложни  прехода, не е допуснато нараняване или злополука с участник, което за него е най- големия успех на екскурзионното летуване.