Ученици от СОУ Вела Благоева се срещнаха с омбудсмана на Републиката
Ученици от СОУ Вела Благоева се срещнаха с омбудсмана на Републиката / netinfo

Осем ученици от клуб „Училище за млади политици" на великотърновското СОУ „Вела Благоева", с ръководител Кина Котларска, бяха на посещение при обудсмана на Републиката Константин Пенчев и в Народното събрание на 2 март. Заедно с тях в търновската делегация бяха старши експертът от Регионалния инспекторат на образованието Диляна Славчева и директорите на търновското училище Ангел Янчев и Димитринка Кузманова от СОУ „Иван Момчилов" в гр. Елена.

Поводът за визитата е планираното въвеждане на нов вид ученическо самоуправление - училищен ученически омбудсман. Това предвижда отборът на Велико Търново по конкурса на Министерството на образованието, младежта и науката „Иновации в управлението". Финансирането на посещението до София се извърши с ресурси по проект УСПЕХ.

Омбудсманът Константин Пенчев посрещна в седалището на институцията в столицата Константин от VII клас, Васил и Диян от IX клас, Виолета, Преслава, Светлозар и Мирослав от X клас и Павлина от XI клас на СОУ „Вела Благоева". Повече от час учениците и учителите дискутираха с Пенчев за плановете си за избор на училищен ученически омбудсман и проблемите на гражданското общество. Учениците повдигнаха въпроса за полицейското насилие, за правата на детето, за такса битови отпадъци.

Омбудсманът отговори на всички въпроси и сподели, че според него е крайно време в България да няма необжалваеми актове, за което лично е сезирал Конституционни съд. Константин Пенчев прояви интерес към инициативата за създаване на ученически омбудсман, за неговите планирани правомощия и начин на излъчване и одобри голяма част от тях. Константин Пенчев обеща да се срещне с излъчените на 9 май тази година училищни обмудсмани и да обмени опит с тях.

След срещата си с омбудсмана учениците и учителите бяха приети в Народното събрание от Веселин Методиев. Бившият министър на образованието и настоящ член на парламентарната комисия по образование, който е доцент по история, разведе из сградата младите общественици и ги запозна с историята й. След това, в зала Запад, където ръководството на Народното събрание приемана чуждестранни делегации, учениците научиха лично от него как един проект става закон. Бяха обсъдени и злободневни теми от петъчния парламентарен контрол, който учениците наблюдаваха на живо от балкона на пленарната зала.