Ученичка от Г. Оряховица се класира за финала на състезанието Spelling Bee
Ученичка от Г. Оряховица се класира за финала на състезанието Spelling Bee / снимка: Bulgarian National English Spelling Bee

Петокласничка от Плевен стана победител в регионалния кръг на второто национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе във Велико Търново. 11-годишната Бояна Попминчева е ученичка в плевенското СОУ „Стоян Заимов". На второ място се класира нейната връстничка Ирена Георгиева от СОУ „Васил Левски" в Севлиево. На трето място остана 13-годишната Габриела Николова, ученичка в 7 клас на горнооряховското СОУ „Вичо Грънчаров".

Във Велико Търново се състезаваха  28 ученика, класирани от първия етап на съревнованието, от училища във Велико Търново, Горна Оряховица, Златарица, Джулюница, Лясковец, Павликени, Плевен, Никопол, Кнежа, Левски, Белене, Свищов, Троян, Габрово, Севлиево, Петко Славейков и Ловеч.

Оспорваната надпревара продължи над два часа и за да могат да излъчат победител на организаторите се наложи да прибегнат към думи, за които участниците не се бяха подготвили предварително. Въпреки това петимата финалисти продължиха да спелуват уверено още няколко кръга, преди непознатите думи на английски да ги затруднят.

Всички участници в регионалния кръг получиха сертификати за участие, тениски и гумени гривни, а техните преподаватели -  грамота за училището и плакати с думите, които най-често се грешат в състезанието.

Бояна, Ирена и Габриела получиха специални грамоти, медали и право на участие във финала на състезанието, който ще се проведе в София на 12 май. Там най-добрите 20 състезатели от цялата страна ще премерят сили за първото място във второто национално състезание по правопис на английски език - Spelling Bee.

Всички състезатели, класирали се за финала и техните преподаватели по английски език ще получат специална награда от организаторите-  езиков летен лагер през месец юли. Първият шампион на Spelling Bee за България ще получи четец за електронни книги.

Второто национално състезание по правопис на английски език (Bulgarian National English Spelling Bee) се организира от Център за приобщаващо образование и Корпус на мира в България с подкрепата на Фондация „Америка за България" и под патронажа на Министерство на образованието, младежта и науката и Американското посолство.  

Първият етап на езиковото съревнование се проведе между 23 и 30 март и в него взеха участие над 4500 ученика на възраст между 9-14 години от 200 училища в цялата страната. Финалът на състезанието ще бъде на 12 май в София.