Традиционни арабски ястия, ориенталски танци и калиграфия показват във ВТУ
Традиционни арабски ястия, ориенталски танци и калиграфия показват във ВТУ / netinfo

Ден на арабската култура организира Филологическият факултет в рамките на Майските дни във Великотърновския университет.

Атрактивната програма започва от 10.00 часа в аулата на висшето училище с мултимедийна презентация на страните от Арабския свят и рецитал на арабска поезия.

От 12.30 ч. ще бъде представена театралната постановка „Принцът на раковините”. В деня на Арабският център няма как да не бъдат показани и ориенталски танци. Те ще бъдат представени от 13 до 14 часа в аулата на университета.

След това програмата продължава с друга атракция в Арабският център – „Светът на арабската кухня” е наречено кулинарното шоу, в което ще бъдат приготвяни и дегустирани традиционни арабски ястия и ориенталско кафе.

Изкуството на арабската калиграфия пък ще бъде показано от 16.30 ч. След това ще бъде обявена наградата в конкурса за есе „Съвременната приказка на Шехерезада”.

Програмата ще завърши с вечер на арабския филм. Любителите на това изкуство могат да гледат филмите от 17.30 до 20.00 ч. в зала 321.

Центърът по арабски език и култура на Великотърновския университет разполага с библиотечен фонд от над 600 книги, учебни пособия и периодични издания. По международни договори тук идват преподаватели от Мансурския университет в Египет, посрещани са и гости от Обединените арабски емирства.