Топлофикация ВТ ще превръща отпадъците на Шереметя в енергия
Топлофикация ВТ ще превръща отпадъците на Шереметя в енергия / Sofia Photo Agency, архив

Най-модерната в България завършена система за оползотворяване на битови отпадъци ще изгражда „Топлофикация” /В. Търново/ на площ около 25 декара до село Шереметя. Вчера Общинският съвет на старата столица упълномощи кмета Даниел Панов да проведе процедурите по разделяне и преотреждане на терен в землището на селото, който е част от настоящото сметище.

Между 20 и 30 милиона евро е инвестицията, като цената ще зависи от количеството на отпадъците, съобщи заместник-директорът на дружеството инж. Красимир Игнатов. Тази система ще извършва първичната обработка на отпадъците, голяма част от които ще са общинските. В резултат на това ще се намалят значително и количествата отпадъци, които остават за депониране от настоящото към новопредвиденото в Шереметя депо и ще се удължи времето за неговата експлоатация.

Втората система, която ще изгради „Топлофикация” на по-късен етап, ще бъде на територията на площадката на дружеството. Тази система ще струва около 5 млн. евро и ще служи за изгаряне на горивната съставка, като по този начин ще се произвежда електрическа енергия с мощност 3 мегавата и топлоенергия с мощност 10 мегавата, подчерта инж. Игнатов.

Друга полза от инвестицията на „Топлофикация” е предложението на дружеството абонатите му да ползват топлинна енергия на преференциални цени за срока на договора, който ще бъде сключен с Община Велико Търново за терена в Шереметя.

При гласуването се въздържаха част от съветниците от БСП и доц. Милен Михов от ВМРО, който се мотивира с неясноти относно ползването на терена от частното дружество.

Професорът по химия Михаил Харалампиев, от групата на ГЕРБ, призова колегите си да подкрепят инвеститора, защото намеренията му са действително революционни за нашата страна и ще донесат само ползи на жителите на общината. В крайна сметка с мнозинство от 27 гласа местният парламент прие предложението на администрацията.