Тайната на хубавия суджук е горноояховският климат
Тайната на хубавия суджук е горноояховският климат / netinfo

За втора поредна година Община Горна Оряховица организира Празник на горнооряховския суджук. След близо половин вековно прекъсване Денят на суджука 31 май отново ще събере почитатели на местния деликатес.
С атрактивния празник ще се сложи край на тържествата по повод празника на града – 29 май.

Както Дарик вече ви информира, местни производители кандидатстват пред Европейската комисия за получаване на спецификация за географско указание за горнооряховския суджук, който е създаден тук преди 200 години.

Празникът ще започне в 9.00 часа с Регионалния преглед на старата градска песен „Божури” в Градската градина. От 11.00 часа е същинската част – изложението на горнооряховски производители на прочутия деликатес.

И тази година програмата за празника предвижда състезания за най-тънко нарязан суджук, най-майсторски аранжирано плато, най-бързо обелен суджук и най-много изяден за 1 минута суджук. В шоу програмата ще участват актьорът Руслан Мъйнов и изпълнители от Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода”.

За празника ще бъде организирано и изложение на горнооряховски занаятчии, както и станалият традиционен детски пленер за рисунка, посветена на Горна Оряховица.
Исторически музей Горна Оряховица е помогнал да бъде подготвена и малка изложба с информационни табла, снимки и документи за историята на горнооряховския суджук.

Румяна Бонева е управител на една от четирите фирми, които ще осигурят подковите суджук за горнооряховци и гостите на града за празника. Тя знае тънкостите на хубавия суджук, за който всъщност няма кой знае каква тайна, просто трябва горнооряховски климат. Чуйте повече за хубавото мезе в звуковия файл…