Солистите на Мадам Бътерфлай се срещат с почитатели на оперното изкуство
Солистите на Мадам Бътерфлай се срещат с почитатели на оперното изкуство / снимка: организатори

С вечер-матине със солистите на операта „Мадам Бътерфлай“ започват паралелните събития, съпътстващи Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Срещата-разговор със звездите на Софийската опера и балет е тази вечер от 19,00 ч. в Лапидариума на Археологическия музей. Два часа по-късно, в 21,00, край Павилиона на щастието в парк „Марно поле“ ще има видеопрожекции на откъси от операта „Тоска“, представена в програмата на „Сцена на вековете“ през миналата година.

На следващия ден, 1 август, е традиционната разходка „Зад кулисите“. Включилите се в тура ще видят "отблизо" работата на екипа, участващ в изграждането на декора и подготовката на операта „Мадам Бътерфлай”. Тръгването е в 18,00 ч. от входа на крепостта Царевец.

Първите два спектакъла в афиша на Сцена на вековете“ са на 2 и 3 август от 21,00 ч., когато ще бъде представена операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Летният фестивал под звездите на Царевец продлжава на 5 август с балета „Жизел“ на Адолф Адам и на 6 август със  „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис. Изпълняваните в едно представление едноактни опери „Селска чест” от Пиетро Маскани и „Джани Скики“ на Пучини са на 9 и 10 август.

Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ в партньорството със Софийската опера и балет и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата.