Скандал разтърси художествената гимнастика, родители дадоха треньорка на прокурор
Скандал разтърси художествената гимнастика, родители дадоха треньорка на прокурор / Личен архив

Жалба в полицията и прокуратурата срещу дългогодишната треньорка по художествена гимнастика Антоанета Ганчева са пуснали родители на бито от нея дете, съобщиха самите те. Инцидентът е станал на 15 май по време на тренировка на ансамбъла, който се подготвя за участие в зонално състезание през този уикенд. Тогава Ганчева, която е замествала друга треньорка, е ударила с дръжката на лентата десетгодишната Ева Витанова, съобщи майка и Анастасия Лазарова. Вследствие на удара детето е получило сериозна синина, която е освидетелствана с медицинско. Г-жа Лазарова твърди, че треньорката е ударила и друго дете, а в края на заниманията е заплашила момиченцата, че ще ги шамари. Причина за гнева и били оплакванията на децата, че вече са много уморени.

„Детото ми е изключително стресирано. Продължава да ходи на занимания, само защото имат състезание, а и всички момиченца в ансамбъла са приятелки и се чувстват добре заедно. Решихме обаче да не оставим нещата по този начин и сме пуснали жалби в полицията и прокуратурата. Майка съм на три деца и съм длъжна ди ги защитавам", разказа Анастасия Лазарова, която е тренирала баскетбол. Съпругът и Иван Витанов, който също е бивш спортист, подчерта, че очаква по- друго отношение към детето си и не го е изпратил в залата, за да го бият. По думите му спортът трябва да възпитава други качества в децата, а не агресия и разрешаване на проблемите с пръчка. Иван Витанов разказа още, че родителите плащат 35 лева месечна такса за обучението и купуват необходимата екипировка на децата, така че не получават нищо даром от клуба. Десетгодишната Ева е четвъртокласничка в ОУ „Бачо Киро" и тренира художествена гимнастика вече четири сезона.

Председателят и старши треньор на „Етър- Елит" Савина Ганчева, която е дъщеря на Антоанета Ганчева, призна, че знае за случая, но иска да изслуша всички страни. На този етап тя е забранила достъпа до залата на майка си. Утре вечер ще има родителска среща, на която треньорката ще се извини и ще бъде обсъден случаят.

„Майка ми по принцип вече е пенсионерка и не работи с децата. Наложи се да влезе в залата, защото аз съм по майчинство, а колежката която тренира ансамбъла имаше лични проблеми и не беше на разположение", коментира Савина Ганчева. Според нея случаят неприятен, но не е практика в клуба.