/ Държавна опера Стара Загора
Шестият летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" ще бъде открит на 3 юли на крепостта "Царевец".

В основната програма са включени девет спектакъла, а в съпътстващата част - още шест интригуващи за публиката концерти.

Балетът "Спящата красавица" на Държавната опера в Стара Загора ще постави началото на наситения културен афиш в първия фестивален ден. На 16 юли е спектакълът "Травиата" на МДТ "Константин Кисимов", а на 25 юли с постановката на Русенската опера "Сватбата на Фигаро" ще бъдат отбелязани 230 години от смъртта на Моцарт.

"Моцарт и Бах - концерти за 2,3 и 4 рояла" с диригент Йордан Камджалов ще бъде представен пред публиката на Царевец на 30 юли. Любопитно заглавие в афиша на фестивала е концертът на Симфониета Враца "Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев" на 21 август.

Театрално-музикантският център Варна ще се представи на откритата сцена с операта "Вълшебната флейта" от Моцарт на 26 август и с "Човекът от Ла Манча" на 29 август.

Един от най-популярните спектакли на Държавната опера в Пловдив - "Поетите и музиката", ще бъде поставен на 4 септември, а на 10 септември ще е финалът на фестивала с мюзикъла "Българи от старо време" на МДТ "Константин Кисимов".

През тази година нов момент ще бъдат спектаклите „Поглед към бъдещето" с участието на възпитаници на детските музикални школи от страната.

Примата на оперното пеене Красимира Стоянова ще осъществи първи международен майсторски клас по оперно пеене от 21 до 23 август за млади оперни певци.

На сцената на Летния театър любителите на музиката ще могат да изживеят концерта "Sting the opera" на Старозагорската опера и на Военния биг бенд, с диригент Цветомир Василев на 30 юни. На шести юли ще е концертът на Хилда Казасян "Да послушаме кино", а концертът на Васил Петров с Врачанската симфониета " Symphony way" ще бъде на 11 август.
БТА