балет
балет / Държавна опера Стара Загора
Държавна опера-Стара Загора ще открие официално на 18 юли от 21.00 часа петото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете-2020“ във Велико Търново със своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус.

Балетът на Държавна опера-Стара Загора получи престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година в Стара Загора.

Подготвена е цялостна сценография специално за сцената на средновековната крепост „Царевец“, която ще се преобрази в цветовете на Испания. Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц.

В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян - премиер солист на Щатсбалет-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографиччни изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора.

На 18 юли в ролите на Китри и Базил търновци и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния солист Фиорди Лоха от Албания, Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов ще дебютира в ролята на Санчо Панса