/ Община Велико Търново
Над 1300 души аплодираха Имперския руски балет, с чиято постановка на Царевец бе открито 12-о издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете” - 2019.

Античен фестивал върна Никополис ад Иструм в епохата на Римската империя

Прочутата в цял свят формация представи шедьовъра „Лебедово езеро” по музика на Пьотър Чайковски, а с гостуването, което е по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов, музикално-театралният форум вече е с международен характер.

По време на откриването на фестивала приветствени думи отправиха заместник-кметът на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, заместник-министърът на културата Румен Димитров, артистичният директор маестро Владимир Бошнаков и художественият ръководител на Имперския руски балет Гедиминас Таранда.

Проф. Камарашев бе категоричен, че „Сцена на вековете” е от онези запомнящи се събития, които правят Велико Търново столица на културния туризъм в България и извън пределите на страната. Гедиминас Таранда благодари на Даниел Панов за възможността да сбъдне една своя мечта – да играе под откритото небе на Царевец.

Над 140 реконструктори от пет държави ще върнат Царевец в епохата на Средновековието

И през настоящата година „Сцена на вековете” продължава чак до есента с репертоарен план, включващ общо седем впечатляващи заглавия - балет, опера, оперета и за първи път - симфоничен концерт.

Своите спектакли на откритата сцена на крепостта Царевец ще представят оперите от Бургас, Варна и Русе, МДТ "Константин Киисимов" - Велико Търново. Програмата на фестивала продължава на 20 юли с постановката „Турандот” от Джакомо Пучини, която ще бъде представена от Държавна опера-Бургас.