С два подводни камъка се сблъска за година кметът на Г.Оряховица
С два подводни камъка се сблъска за година кметът на Г.Оряховица / netinfo

Два са подводните камъка, с които се сблъсках в първата си година като кмет – двуличното поведение на някои хора, с които се наложи да работя и бюджетът на Общината, каза кметът на Горна Оряховица Йордан Михтиев в отчета си за управление на общината през последната година.

Бюджетът на община Горна Оряховица е на ръба, макар че през изминалата година се задоволявахме да извършваме само най – неотложните дейности като изкърпване на дупките по улиците и ремонт на детските градини, съобщи кметът. За да може общината да функционира нормално до 15 декември за неотложни нужди са необходими 450 000 лева.

„Финансовата година започна с 411000 неразплатени задължения. Това заедно с инфлацията, по-високите цени на горивата и храните увеличи разходите за издръжка и за деветмесечието на 2008 година те са с 18 процента повече спрямо същия период на 2007 година. Теглените при предишното управление кредити са в размер на три и половина милиона лева, което означава, че общината годишно трябва да изплаща по 932 000 лева. Приходите от продажба на имоти тази година е само 33 процента от предвиденото”, допълни Михтиев.

Направени са разходи за неотложни ремонти, дългове трупа общинската болница, за поддръжка на уличното осветление са необходими 300000 лева, трябват средства за съфинансиране и на европроектите, посочи кметът.
Според него приходите на община Горна Оряховица могат да бъдат увеличени чрез актуализиране на наемите и цените на общинските имоти и събиране на невзетите зъдължения. За целта са разпратени уведомителни писма до големите данъчни длъжници.

През 2008 година Общината отчита увеличение на собствените приходи от имуществени данъци, патентен данък и неданъчни приходи като събираемостта към този момент е 71, 4 процента от планираните, се посочва още в отчета на кмета.