/ netinfo
Президентът Румен Радев посети община Сухиндол и се включи в честванията на Трифон Зарезан, който е и празник на града. След официалната част той коментира пред журналисти проверявания от службите случай на превод на пари от Венецуела в български сметки и бе категоричен, че не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. 
 

Президентът Румен Радев участва в празника на Сухиндол

Президентът Румен Радев отбеляза Трифон Зарезан в Сухиндол
netinfo

„Вчера бях запознат от главния прокурор, от министъра на вътрешните работи, от председателя на ДАНС с известната до момента фактология. Няма да коментирам този случай преди тази фактология да бъде щателно уточнена и установени всички обстоятелства, но този случай е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и МВР.

За мен наистина е тревожно всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани, и който касае надеждността на нашата банкова система, защото тя вече е основен критерий за допускането ни до чакалнята на Еврозоната“, заяви президентът.

Президентът Румен Радев отбеляза Трифон Зарезан в Сухиндол
netinfo

Държавният глава обясни, че преди КСНС да заседава заради службите, трябва да бъде изяснена цялата информация по случая. „Това е задължение на службите, МВР, на изпълнителната власт. Чакаме отговор на редица въпроси и в техния ресор е да ги дадат“, добави той.

Румен Радев засегна и темата за назначенията на българските посланици и бе категоричен, че те представляват България в чужбина и не трябва да се делят на наши и на ваши. „Мотивирането на кадровите решения и съгласувателната процедура не трябва да се превръщат в публични дебати, защото това уронва престижа, както на нашите посланици зад граница, така и на страната ни. Има предложения, които съм приел. Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил. Както казах - не коментирам посланически назначения“, заяви президентът.

Президентът Румен Радев отбеляза Трифон Зарезан в Сухиндол
netinfo

Относно промените, свързани с изборите, Румен Радев заяви, че това, което се случва с изборното законодателство, е наистина много тревожно. Според него управляващите вече дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този Изборен кодекс.
 

Скандал в правната комисия заради промените в Изборния кодекс


"Отказът да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, пълната отмяна на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с обикновено мнозинство - всичко това уронва демократичността и прозрачността на Изборния процес", заяви президента Румен Радев.

Президентът Румен Радев отбеляза Трифон Зарезан в Сухиндол
netinfo